Chcete u nás publikovat? Kontaktujte nás

Poslední laminátová maska v NHL

11.07.2021

Náš obchod je zaměřen především na NHL z jednoho prostého důvodu- při vší úctě k evropským soutěžím nebo mistrovstvím světa či jiným turnajům, žádný z nich se jí nedokáže vyrovnat v kvalitě, tradici, historii a zkrátka nás fascinuje již od 90. let, kdy jsme se začali věnovat i sběratelským kartám.

Je to nejlepší hokejová liga světa, která si vždy šla svojí cestou, trochu stranou od vývoje v Evropě. Zatímco mezinárodní federace zavedla například povinné nošení přilby již na Olympiádě ve Stockholmu 1970, v NHL se dokonce ještě v 90. letech běžně při zápasech třepetaly vlasy řadě hráčům, kteří ji nenosili. Poslední borec bez helmy- Craig MacTavish- ukončil kariéru v r. 1997. Dodnes najdeme v lize např. hráče či rozhodčí, kteří nepoužívají ochranné plexisklo obličeje- v Evropě též již řadu let nemyslitelná věc. 

Nepřehlédnutelnou částí výstroje ovšem vždy byla brankářská maska- plno našich zákazníků sbírá gólmany a na jejich kartách je rozhodně na co se dívat. A i v tomhle byla NHL tak trochu jedinečná. Zatímco v Evropě se od konce 70. let postupně rozšířila tzv. helmet-cage combination (s košíkem vepředu, kterou zpopularizoval především Vladislav Tretiak)- trochu nudná helma, která by však již obstála i v dnešní době, v zámoří se na ledě stále objevovaly občas i trošku hrůzostrašné výjevy, různě pomalované laminátové masky jako z jednoho známého hororu. 

 Ovšem ani NHL se nakonec nevyhnula "modernizaci" a od poloviny 80. let začaly tyto legendární masky postupně mizet, protože brankáři přecházeli na nové a bezpečnější helmy, které používají do dnešních dnů. 

POSLEDNÍ muž, který nastoupil v laminátové masce v NHL, byl SAM ST. LAURENT z Detroitu, který v ní odchytal 14 zápasů během sezony 1989/90. Tím definitivně skončila éra, kterou začal v roce 1959 legendární Jacques Plante.