Chcete u nás publikovat? Kontaktujte nás

1930-39 Checklisty a informace

Zde získáte všechny důležité informace o sériích z let 1930-1939.

Každý profil produktu obsahuje kompletní checklist, informace, zajímavosti a také náhledy některých karet.


Hokejová sada V129 z roku 1933 je anonymní vydání z období hospodářské krize. Bylo jí přiděleno označení série V, protože sdílí designové prvky s ostatními kartami vydanými v Kanadě v tomto období. Spekuluje se, že by mohlo jít o tabákovou emisi. Jednou z legendárních karet v této sadě je SP- short print, který měl sběratele přimět k tomu, aby se...

Ačkoli je společnost O-Pee-Chee považována za kanadskou obdobu společnosti Topps, ve skutečnosti existovala a vyráběla karty dlouho předtím, než společnost Topps vyrobila svůj první kus žvýkačky. Ve 30. letech 20. století vydala společnost pět sérií, které jsou dnes považovány za předválečnou klasiku. Všech pět sad bylo klasifikováno jako V304 s...

Na první pohled je hokejová sada O-Pee-Chee V304B z let 1933-34 pouhým pokračováním sběratelské série V304A. Obě edice mají stejný design a jsou číslovány jako jedna série. Protože však společnost O-Pee-Chee pokračovala v konvenci číslování i později u sérií s odlišným designem, byly tyto sady rozděleny do dvou příslušných sérií.

Série 1933-34 V252 Canadian Gum Hockey patřila mezi úplně první sportovní karty, které byly vydány společně se žvýkačkou. Sadu V252 distribuovala společnost Canadian Chewing Gum Sales, Ltd. Edice 50 karet nabízela sběratelům možnost vyhrát hokejovou hru, ale k tomu bylo potřeba trochu dovedností a i štěstí.

Ve srovnání s několika novinkami, které se objevily na počátku 30. let, je série V288 Hamilton Gum Hockey z let 1933-34 poměrně malou sadou. Obsahuje však mnoho různých karet, za kterými se honí "pokročilí" sběratelé setů. V288 představuje jedné straně jednu z nejsnáze dostupných sad své doby. Pro kompletáře však může být její sbírání i utrpením.

Společnost World Wide Gum byla jednou z několika firem, které vyráběly hokejové karty v sezóně 1933-34 a mezi sběrateli jsou hojně vyhledávány. Pojmenovány jsou podle značky žvýkaček, kterou karty doprovázely.

U třetí série karet se O-Pee-Chee vydali jinou cestou. Změnili design a zmenšili velikost svých karet. Nadále však pokračovali v číslování a objevovali se na nich různí hráči, kteří v předchozích sériích ještě nebyli.

Čtvrtá série hokejových karet společnosti O-Pee-Chee se vymyká tradici. Hráči, kteří se objevili v předchozích sadách, se vrátili. Obrázky jsou opět černobílé, ale i s pozadím. A to hlavní- všechny karty jsou die-cut (vykrojené), což bylo poprvé mezi hlavními sériemi hokejových karet.

World Wide Gum byla kanadská společnost úzce spjatá s firmou Goudey. Ale zatímco WWG přetiskla obrázky ze sady baseballových karet Goudey z roku 1933 pro kanadský trh, naopak v USA nikdy nebyly vydány žádné hokejové karty těchto společností. Hokejisty vydávala společnost WWG zcela sama. V roce 1937, kdy byla vydána tato sada, stále ovlivňovala...

1937-38 O-Pee-Chee V304E je pátou a poslední klasickou sérií společnosti v tomto desetiletí. Sada přináší zpět barvy a vrací se také k používání krátkého životopisu hráče.

Série karet je mezi sběrateli považována za O-Pee-Chee, i když neexistuje žádný důkaz, že je tato společnost skutečně vytiskla. Technicky vzato se také nejedná o karty, ale rozměrově spíše o pohlednice. Na přední straně jsou černobílé fotky, na kterých je někdy zobrazen hráč v obleku a ne ve svém dresu. Pod obrázkem uveden hráč, tým a pozice. V...