Chcete u nás publikovat? Kontaktujte nás

Úvod do světa sběratelství #4- Jak zjistit hodnotu karty

15.12.2021

Typická situace u začínajících sběratelů- koupí si box či pár balíčků, vytáhnou spoustu karet, třeba i své oblíbené hráče, ale pak nastane otázka, jakou mají jednotlivé karty hodnotu?

Další typická situace- po 20 letech naleznete na půdě svoji sbírku z dětství. Po chvílích nostalgie, listování albem a vzpomínání Vám začne vrtat hlavou, jestli ten kus dětství nemá dnes nějakou cenu?

Přesnou částku Vám nikdo nedokáže říct- vždy záleží, kolik je ochotný zaplatit případný zájemce o kartu a na kolik minimálně si jí ceníte Vy. Ale samozřejmě nějaká přibližná cena se odhadnout dá- např. sběratelsky velmi uznávaná společnost Beckett vydává každý rok velkou knihu, ročenku, kde naleznete aktualizované přibližné ceny většiny dosud vydaných karet. Tato ročenka vychází již několik desetiletí a je už tak trochu legendou, ale k dispozici je samozřejmě v dnešní době také placená on-line verze na www.beckett.com, kde jsou pravidelně aktualizovány ceny.

Avšak i Beckett je pouze orientační, k tomu doporučujeme podívat se např. na internet, za kolik se podobné karty prodávají mezi ostatními sběrateli, například na e-bay a podobných prodejních portálech. Důležité je vždy si vyfiltrovat, za kolik se karta skutečně prodala, protože nabízet ji tam může kdokoliv za libovolnou částku, podstatné je, za kolik se reálně prodala (kolik za ní byl skutečně někdo ochoten zaplatit)

Další specifickou věcí jsou různé aukce, kde se dá kartička vydražit za mnohem větší cenu, než je její průměrná hodnota, pokud se sejdou dva zájemci, kteří ji chtějí a stále přihazují. Viděl jsem např. na aukru běžnou řadovou kartu Davida Ritticha ze série Upper Deck, kterou jsme měli v nabídce za 15 Kč, vydražit za 90 Kč.

Důležitý je také stav karty, zájemci většinou vyžadují nepoškozené karty v odpovídající kvalitě. I to je ovšem subjektivní, protože můžete mít například sbírku odrbaných poškozených kartiček z 90. let,, které jste ale sbírali v mládí nebo Vám je kupoval např. dědeček, a jejich cena je pro Vás vzhledem ke vzpomínkám a nostalgii nevyčíslitelná a nevyměnili byste je třeba ani za nováčkovskou kartu Connora McDavida. Obvykle ale platí, že se obchoduje s nepoškozenými kartami (ostré hrany, špičaté rohy, nikoliv ošoupané kulaté...) a pokud někde chcete inzerovat nějakým způsobem poškozenou kartu, je důležité to vždy dát do popisu ke kartě. Najde se i spoustu lidí, kterým poškození karty nevadí a mají o ni přesto zájem, samozřejmě ale nikoliv za plnou cenu.

Pokud si nevíte rady či jste začátečník, můžete nás kontaktovat a pomůžeme Vám určit alespoň přibližnou cenu, i když z časových důvodů to třeba nebude hned. Vždy je ovšem lepší kontaktovat někoho z branže (kromě nás je samozřejmě v ČR celá řada dalších prodejců a e-shopů, kteří Vám pomohou), než cenu zjišťovat např. napsáním dotazu někam na sociální síť, která je plná různých lidí a překupníků a zkrátka tam může napsat kdokoliv cokoliv, tenhle zdroj informací tedy opravdu příliš nedoporučujeme. Ideální je porozhlédnout se na trhu, podívat se např. do Beckettu a cenu si stanovit sám. Internet sice výrazně zjednodušil veškerou komunikaci a celkově je tento koníček dostupnější, ale nesmíme zapomenout, že je to veřejné médium, kam píšou všichni, a nelze mu tudíž důvěřovat.

Závěrem bych ještě zmínil jednu věc, a tou je stanovení ceny karty podle toho, za kolik se prodává na e-shopech, což dělá celá řada lidí a často tím argumentují právě i "rádoby odborníci" na různých sociálních sítích. Je dobré si uvědomit, že každý oficiální obchod (i ten náš) musí bohužel z každé prodané položky odvést DPH 21 procent státu, která již je započítána v celkové ceně produktu. Takže pokud máme v nabídce například insertní kartu za 35 Kč, 6 korun z toho je daň kterou odvedeme a naše skutečná cena je tedy 29 Kč. Pokud prodáme kartu za 1500 Kč, státu odvedeme daň cca 260 Kč, ovšem když tu samou kartu prodá někdo soukromě na aukru nebo na facebooku, jde mu pochopitelně do kapsy celá částka. To je velká nevýhoda oficiálních prodejců, kterou si řada lidí vůbec neuvědomuje a pochopitelně i ceny na shopech bývají někdy o něco vyšší, aby z toho byl aspoň trochu zisk.